Infektuar: 107557|Shëruar: 105652|Vdekur: 2245

Shkencëtarët filmojnë shpërthimin e madh, 1 miliard vite dritë larg

Astronomët bëjnë me dije se kanë filmuar një shpërthim të madh me rreze gama që ndodhi rreth 1 miliard vite dritë larg Tokës.

Sipas ekspertëve të “German Electron Synchrotron” në Hamburg, shpërthimi i përkiste vdekjes së një ylli dhe shndërrimit të tij në një vrimë të zezë.

Ky ishte një shpërthim masiv i rrezeve gama, i realizuar nga një kombinim i ndriçimeve të rrezeve X dhe rrezeve Gama të vërejtura në qiell, të emetuara nga burime të largëta ekstragalaktike.

Ajo u zbulua nga teleskopët Fermi dhe Swift, me mbështetjen e teleskopit të Sistemit Stereoskopik të Energjisë së Lartë me bazë në Namibi.

LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Hulumtime
Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001