Infektuar: 15333|Shëruar: 12987|Vdekur: 619

Nasa ndan foto të planetit të kuq të kapur nga orbiteri i saj

Fotografi të ndara nga Nasa për të shënuar 15 vitet e agjencive të rikonancimit të marsit.

Pamjet janë marrë të gjitha në planetin e kuq dhe rrethinës së saj nga hapësira duke përdorur pajisje në bord orbiter, i cili është anija më të vjetër aktualisht aktive rreth marsit.

As HiRISE pans over large swaths of Mars' surface, it occasionally discovers surprises like this towering dust devil, which was captured from 185 miles (297 kilometers) above the ground

Ndërsa zbulimet shkencore kanë qenë të jashtëzakonshme, orbiteri është bërë më i njohur për imazhet e tij mahnitëse që tregojnë tipare të jashtëzakonshme në sipërfaqen e botës së huaj.

Imazhet e hollësishme me ngjyra kanë kapur skena dramatike të natyrës në planetin e kuq që kanë mahnitur audiencën përsëri në Tokë.

Kamera ka siguruar gjithashtu imazhe të anijeve hapësinore të tjera të NASA-s në mars, si roverat e Curiosity dhe Opportunity, Phobos of the Moon Martian dhe madje edhe një pamje e tokës.

This 'false colour' image shows sand ripples from February 2009. The 'false colour' has been added to this image to accentuate certain details, like the tops of dunes and ripples. Many of these landforms are migrating, as they do on Earth

A dramatic, fresh impact crater dominates this image taken by HiRISE. The crater spans approximately 100 feet (30 meters) in diameter and is surrounded by a large, rayed blast zone

This composite image shows how  the appearance of dark markings on Martian slope changes with the seasons. These dark streaks appear in the same places at around the same times of year

This is the final traverse map for Opportunity, showing where the rover was on June 10, 2018, the last date it made contact with its team before it was lost in a dust storm

On the left is a picture of Mars taken by MRO showing the planet before the 2018 dust storm enveloped the whole planet - as seen by the nearly featureless world shown in the right hand image

HiRISE took two images of the larger of Mars' two moons, on March 23, 2008. Called Phobos, the moon is only 13 miles acrossA composite image of Earth and the Moon. During its mission HiRISE has been turned towards the Earth to capture images of our home world and our natural satellite

LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001