Infektuar: 108371|Shëruar: 106001|Vdekur: 2257

Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës në "gjumë të thellë"

Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës është themeluar 45 vite me parë në Prishtinë me Ligj të veçantë të Kuvendit të Kosovës, shkruan Literal Media.

ASHAK është institucioni më i lartë i shkencës dhe i artit në Kosovë që do të duhej që veprimtarinë ta shtrinte në fushën e shkencës dhe të artit, duke përfshirë kultivimin, nxitjen dhe zhvillimin e mendimit shkencor dhe të krijimtarisë artistike.

ASHAK përbëhet nga tri organe kryesore nga kuvendi, kryesia dhe kryetari. Ndër to organi më i lartë është Kuvendi i Akademisë dhe përbëhet nga të gjithë anëtarët e rregullt dhe korrespondentë të saj.

Ndryshe nga Akademitë e rajonit si ajo e Shqipërisë dhe Maqedonisë, Akademia në Kosovë nuk është që ka bërë kultivimin dhe nxitjen e ndonje të arriture shkencore.

Ani pse funksioni kryesor i saj është mendimi shkencor apo edhe vet krijimtaria artistike, ASHAK nuk është që është lodhur ndonjëherë për këtë punë.

Pra kjo akademi po qëndron në mënyrë pasive karshi situatave dhe problemeve të vështira dhe asnjë zë apo reagim nga kjo akademi nuk po dëgjohet, raporton Literal Media.


Në vitin 2018 doli nga shtypi një nga projektet më të mëdha e më të rëndësishme të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës – vepra e parë enciklopedike e botuar në Kosovë, e cila u përfol për shumë gabime edhe pse në të morrën pjesë 506 autorë.

Vlen të cekët që deri në vitin 2019 nuk ka pasur asnjë akademike femër pra të gjithë akademikët ishin meshkuj, ndërsa tani janë vetëm 3 akademike.

Në si medium jemi munduar të kontaktojmë me këtë institucion mirëpo nuk kemi arritur të marrim përgjigje as në emailin zyrtar e as në numrin e telefonit.

Kujtojmë që pyetjet që i kemi parashtruar për këtë institucion ishin në lidhje se cfarë ka bërë ASHAK deri tani për kultivimin, nxitjen dhe zhvillimin e mendimit shkencor.

Krahas kësaj Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës vazhdon të jetë e fjetur.

LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Ekonomi
Hulumtime
Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001