Infektuar: 10987|Shëruar: 6506|Vdekur: 373

Pse burrat e kanë më të vështirë të përballojnë gripin?

Ekziston një besim se "gripi te burrat" është ndonjëherë një gjendje më e dhimbshme sesa dhimbja e grave në lindje.

Mbi të gjitha, mijëra burra me siguri do të pranonin të intervistoheshin se si morën grip. Gratë shpesh bëjnë shaka se ajo që ata konsiderojnë thjesht një ftohje e zakonshme është përshkruar nga burrat si ndërlikimi më i keq i gripit që i justifikon ata të marrin sasi të mëdha pilulash, pije të nxehtë dhe fasha të nxehta.

Mjeku kanadez Kyle Sue beson se fenomeni "burra dhe gripi" mund të ketë bazën e tij. Ai tha për Britain Medical Journal se burrat kanë një sistem imunitar më të dobët sesa gratë, duke e bërë më të vështirë tolerimin e gripit.

Një sëmundje e vogël apo një sëmundje shkatërruese?

Besimi se burrat e kanë të vështirë të përballojnë gripin - vetë burrat shpesh e përdorin atë si një justifikim.

Fjalori i Oksfordit e përkufizon atë si "një sëmundje e përjetuar nga një njeri që mendon se simptomat e gripit janë shumë të rënda".

Fjalori i Kembrixhit e përshkruan atë si "një sëmundje të ngjashme me gripin që nuk është zakonisht serioze, por një person që ka grip e trajton atë si një gjendje të rëndë - ata kryesisht janë meshkuj".

Në vlerësimin e disa prej dëshmive të burrave dhe grave që përballen me infeksione si gripi, Sue thotë se ka disa prova që burrat janë më të ndjeshëm ndaj komplikimeve nga sëmundja e frymëmarrjes sesa gratë.

Gjithashtu, ka disa prova që sugjerojnë se komplikimet e gripit kanë një shkallë më të lartë të vdekshmërisë për burrat sesa për gratë (megjithëse numri i vdekjeve nga komplikimet e gripit është relativisht i vogël).

Ekzistojnë disa prova që burrat kanë simptoma më të rënda të sëmundjes së frymëmarrjes sesa gratë, pasi sistemi i tyre imunitar është disi më i dobët.

Mund edhe të jetë një strategji e rëndësishme në trajtimin e gripit te burrat: të qenit në shtrat ose të qëndroni për disa ditë është i detyrueshëm, duke zvogëluar rrezikun e komplikimeve të mundshme.

Përkundër kësaj dëshmie, mjeku Sue thotë se nevojiten hulumtime më të hollësishme për të sqaruar aspektet e tjera të gripit te meshkujt, pasi është ende e paqartë se si njerëzit mund të preken nga "sasitë e virusit", reagimi imunitar, simptomat dhe koha e rikuperimit.

Koncepti që meshkujt e kanë të vështirë të tolerojnë gripin "sepse ata janë frikacakë" është potencialisht i padrejtë, pasi sipas informacionit të dhënë, burrat mund të mos i ekzagjerojnë simptomat, por kanë përgjigje më të dobëta imune ndaj viruseve të frymëmarrjes, duke çuar në sëmundje dhe vdekshmëri më të madhe sesa gratë.

Këto rezultate tregojnë se gripi nuk është gjithmonë për të gjithë një sëmundje e padëmshme, por që gjatë sëmundjes është e nevojshme të pushoni, të pini shumë pije të nxehta dhe, nëse është e nevojshme, ilaçe, për të shmangur komplikimet.

LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001