Infektuar: 184|Shëruar: 30|Vdekur: 6

Ndjeheni Artist? Ja se si arti ndihmon trurin tend

Ndikimi i artit në zhvillim psikik dhe emocional tek njeriu

Pjesën më të madhe të kohës shumë njerëz shpenzojnë duke shkarravitur fleta të ndryshme. Mirëpo, gjatë gjithë kohës, shumica janë artist të shkëlqyer. Shumica skicojnë në kafene para punës dhe iu pëlqen ta sfidojnë veten për të përfunduar një punë. Por, shumë dyshojnë se ka diçka më të thellë që po ndodh gjatë procesit të vizatimit, pikturimit dhe formave të tjera artistike, sepse kur krijojnë, ndihen sikur po pastrojnë kokën nga streset e ndryshme. Kjo ndihmon që të kuptojnë edhe emocionet e ndryshme. Dhe disi, kjo gjë i bënë të ndihen vazhdimisht më të qetë.

Megjithatë shumica e pyesin veten: C’farë po ndodh në trurin tim kur vizatoj? Pse ndihet kaq bukur? Dhe si mund të i sjell njerëz të tjerë - edhe nëse nuk e konsiderojnë veten artistë - në trenin e krijimtarisë?

Rezulton se ka shumë gjëra që ndodhin në mendjet dhe trupat tanë kur bëjmë art:

'Kreativiteti në vetvete është i rëndësishëm për të mbetur të shëndetshëm, duke mbetur i lidhur me veten dhe i lidhur me botën', thotë Christianne Strang, një profesore e neuroshkencës në Universitetin e Alabama Birmingham dhe ish-presidentin e Shoqatës Amerikane të Terapisë Art. Kjo ide shtrihet në çdo lloj shprehjeje vizuale krijuese: vizatim, pikturë, kolazh, skalitje balte, shkrim poezie, dekorim tortash, thurje, scrapbooking - kufiri i qiellit

Arti ju ndihmon të imagjinoni një të ardhme më shpresëdhënëse:

Aftësia e artit për të rregulluar imagjinatat tona mund të jetë një nga arsyet pse ne kemi bërë art që kur ishim banorë të shpellave, thotë Kaimal. Mund të shërbejë për një qëllim evolucionar. Ajo ka një teori që krijimi i artit na ndihmon të lundrojmë problemet që mund të shfaqen në të ardhmen. Ajo shkroi për këtë në tetor në Journal of the American Art Therapy Association.Teoria e saj bazohet në një ide të zhvilluar vitet e fundit - që truri ynë është një makinë parashikuese. Truri përdor 'informacione për të bërë parashikime në lidhje me ne mund të bëjmë tjetër - dhe më e rëndësishmja çfarë duhet të bëjmë tjetër për të mbijetuar dhe të lulëzojmë', thotë Kaimal.

Kur bëni art, po merrni një seri vendimesh - çfarë lloj vegël vizatimi për të përdorur, çfarë ngjyre, si të përktheni ato që po shihni në letër. Dhe në fund të fundit, interpretimi i imazheve - duke kuptuar se çfarë do të thotë.

Arti aktivizon qendrat në trurin tonë

Për shumë njerëz, bërja e artit mund të jetë nervozues. C’farë do të bësh? C’farë lloj materiali duhet të përdorni? Po sikur të mos e ekzekutoni? Studimet tregojnë se përkundër frikës, 'angazhimi në çdo lloj shprehje vizuale rezulton në rrugën që truri ynë të aktivizohet'. Kjo domethënë që ndjeheni mirë dhe perceptohet si një përvojë e këndshme.

Arti ulë stresin

Megjithëse kërkimet në fushën e terapisë së artit po shfaqen, ka prova që bërja art mund të ulë stresin dhe ankthin. Në një punim të vitit 2016 në Journal of the American Art Therapy Association, Kaimal dhe një grup studiues matën nivelet e kortizolit të 39 të rriturve të shëndetshëm. Kortizoli është një hormon që ndihmon trupin t’i përgjigjet stresit. Ata zbuluan se 45 minutat e krijimit të artit në një ambient studio arti me një terapist arti dukshëm ulën nivelet e kortizolit.

Arti ndihmon të përqendroheni thellë

Në fund të fundit, bërja e artit duhet të shkaktojë atë që bashkësia shkencore e quan 'rrjedhë' - gjëja e mrekullueshme që ndodh kur je në zonë. Kjo është ajo ndjenjë e humbjes së vetes, humbjes së vetëdijës. Ju jeni aq në atë moment dhe plotësisht prezent që të harroni të gjithë sensin e kohës dhe hapësirës.

Arti ndihmon që të procesoni emocionet tuaja

Wshtë e rëndësishme të theksohet: nëse po kaloni shqetësime serioze, për shëndetin mendor, duhet të kërkoni udhëzimin e një terapisti profesional të artit. Sidoqoftë, nëse jeni duke bërë artin që të lidheni me krijimtarinë tuaj, ulni ankthin dhe nxisni aftësitë tuaja përballuese, me çdo mënyrë, kuptoni se si t'i lejoni vetes ta bëni atë. Vetëm le që ato linja, forma dhe ngjyra të përkthejnë përvojën tuaj emocionale në diçka vizuale. Përdorni ndjenjat që keni në trupin tuaj, kujtimet tuaja, sepse fjalët jo shpesh i marrin ato.

Pra, çfarë lloj arti duhet të provoni?

Disa lloje të artit duket se japin përfitime më të mëdha shëndetësore se të tjerët.

Përshembull modelimi i argjilës, është i mrekullueshëm për tu luajtur me të, ajo përfshin si duart tuaja ashtu edhe shumë pjesë të trurit tuaj në përvojat shqisore. Ndjenja juaj e prekjes, ndjenja juaj për hapësirë ​​tre-dimensionale, pamje, mbase pak tingull - të gjitha këto janë të angazhuara në përdorimin e disa pjesëve të vetes tuaj për vetë-shprehje, dhe ka të ngjarë të jenë më të dobishme.

Një numër studimesh kanë treguar që ngjyrosja brenda një forme - konkretisht një dizajn gjeometrik i paravendosur i mandalës - është më efektiv në rritjen e humorit sesa ngjyrosja në një letër bosh ose madje edhe ngjyrosja brenda një forme katrore. Dhe një studim i vitit 2012 i botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Terapisë së Arteve tregoi se ngjyrosja brenda një mandala zvogëlon ankthin në një shkallë më të madhe në krahasim me ngjyrosjen në një model të pllakosur ose një fletë të thjeshtë letre. Pra, nuk ka asnjë aktivitet mesatar të artit që është 'më i mirë' se një tjetër. Ka disa ditë që dëshironi të shkoni në shtëpi dhe të pikturoheni, ose ditë të tjera mund të dëshironi të skiconi. Pra, bëni atë që është më e dobishme për ju në çdo kohë të caktuar.


LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Hulumtime
Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001