Infektuar: 1048|Shëruar: 801|Vdekur: 30

Trump e rimendon hapjen e ekonomisë, përkundër thirrjeve të ekspertëve shëndetësorë

Presidenti Trump po e rishqyrton nëse urdhërat e qëndrimit në shtëpi kanë shkuar shumë larg. Por lehtësimi i tyre mund të rrisë ndjeshëm numrin e vdekjeve nga koronavirusi, paralajmërojnë zyrtarët shëndetësorë.

Teksa mbylljet e mëdha të ekonomisë ndodhin për të ndaluar përhapjen e koronavirusit, Presidenti Trump dhe të tjerët kanë filluar të vënë në dyshim se sa kohë veprimtaria ekonomike duhet të mbetet e ngrirë, shkruan The New York Times, transmeton Literal Media.

WASHINGTON - Ndërkohë Shtetet e Bashkuara hynë në javën e 2-të të përpjekjes për të ndalur përhapjen e koronavirusit duke mbyllur sektorë të shumtë të ekonomisë, Presidenti Trump, drejtuesit e Wall Street dhe shumë ekonomistë konservatorë filluan të pyesin nëse qeveria kishte shkuar shumë larg dhe në vend të kësaj duhet të heqë kufizimet që tashmë po shkaktojnë humbje të thella tek punëtorët dhe bizneset.

Konsensusi vazhdon të rritet midis drejtuesve të qeverisë dhe zyrtarëve të shëndetit se mënyra më e mirë për të mposhtur virusin është që të urdhërohen bizneset jo-thelbësore të mbyllen dhe banorët të kufizohen në shtëpi. Britania, pasi fillimisht u rezistoi masave të tilla, në thelb e mbylli ekonominë e saj të hënën, ashtu si dhe guvernatorët e Virxhinias, Michigan dhe Oregon. Më shumë se 100 milion amerikanë së shpejti do t'i nënshtrohen urdhrave të qëndrimit në shtëpi.

Zbutja e këtyre kufizimeve mund të rrisë ndjeshëm numrin e vdekjeve nga virusi, paralajmërojnë zyrtarët e shëndetit publik. Shumë ekonomistë thonë se nuk ka ndonjë shkëmbim pozitiv - rinisja e aktivitetit normal para kohe do të tendoste vetëm spitalet dhe të rezultojë në vdekje edhe më shumë, ndërsa përkeqëson një recesion që ka shumë të ngjarë të ketë arritur.

Mbyllja ekonomike po shkakton dëme të cilat sapo filluan të shfaqen në të dhënat zyrtare. Studiuesit e Morgan Stanley thanë të hënën se ata tani presin që ekonomia të zvogëlohej me një normë vjetore prej 30 përqind në tremujorin e dytë të këtij viti, dhe shkalla e papunësisë të rritej në gati 13 përqind. Të dyja do të ishin regjistrime, në statistikat moderne ekonomike.

Zyrtarët kanë thënë që periudha fillestare e 15 ditëve të Qeverisë Federale për distancimin shoqëror është jetike për të ngadalësuar përhapjen e virusit, i cili tashmë ka infektuar më shumë se 40,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara. Por zoti Trump dhe një kor me zëra konservatorë kanë filluar të sugjerojnë se tronditja për ekonominë mund të dëmtojë vendin më shumë sesa vdekjet nga virusi.

Të hënën, zoti Trump tha që administrata e tij do të rivlerësonte nëse do të mbante ekonominë të mbyllur pasi periudha fillestare 15-ditore të mbarojë të hënën tjetër, duke thënë se mund të zgjasë edhe një javë tjetër dhe se pjesë të caktuara të vendit mund të rihapen më shpejt se të tjerat, në varësi nga shtrirja e infeksioneve.

'Vendi ynë nuk është ndërtuar për t'u mbyllur,' tha zoti Trump gjatë një konferencë në Shtëpinë e Bardhë. 'Amerika, përsëri, dhe së shpejti, do të jetë e hapur për biznes. Shumë shpejt. Shumë më shpejt se tre ose katër muaj që dikush po sugjeronte. Shumë shpejt. Ne nuk mund të lejojmë që kurimi të jetë më i keq se vetë problemi. '

Pamje të ngjashme po burojnë nga pjesë të Amerikës së korporatave, ku kompanitë janë duke luftuar me një mbyllje që ka zbrazur hotelet, aeroplanët, qendrat dhe restorantet dhe e dërguan bursën e aksioneve duke u tronditur aq shpejt, sa ndërprerësit automatikë për të ndaluar tregtimin kanë kapur në mënyrë të vazhdueshme. Stoqet janë shembur rreth 34 përqind që kur koronavirusi u përhap në botë - zhytja më e fortë në dekada - duke fshirë tre vjet fitime nën z. Trump.

Lloyd Blankfein, ish-shefi ekzekutiv i Goldman Sachs, shkroi në Twitter se 'shkatërrimi i ekonomisë' kishte dështime dhe sugjeroi që 'brenda pak javësh le të kthehen në punë ata që kanë një rrezik më të ulët për sëmundjen.'

Edhe Guvernatori Andrew M. Cuomo nga Nju Jorku, shteti i të cilit është shfaqur si epiqendra e shpërthimit në Shtetet e Bashkuara, ka filluar publikisht të lundrojë idenë se, në një moment, shtetet do të duhet të rinisin aktivitetin ekonomik dhe të debatojnë se si duhet ndahen.

'Ju nuk mund ta ndaloni ekonominë përgjithmonë,' tha z. Cuomo në një konferencë shtypi të hënën. 'Pra, ne duhet të fillojmë të mendojmë nëse të gjithë mbeten pa punë? A duhet që të rinjtë të kthehen në punë më shpejt? A mund të testojmë për ata që kishin virusin, të shëruar dhe tani janë imunë dhe a mund të fillojnë të kthehen në punë? '

Çfarëdo presioni për të liruar kufijtë e rinj në tregti dhe lëvizje do të kundërshtonte këshillat e konsensusit të zyrtarëve të shëndetit publik, duke rrezikuar një rritje të infeksioneve dhe vdekjeve nga virusi. Shumë ekonomistë paralajmërojnë që rihapja e papritur e ekonomisë mund të zmbrapset, duke mbingarkuar një sistem tashmë të stresuar të kujdesit shëndetësor, duke mbjellë pasiguri në mesin e konsumatorëve dhe, në fund të fundit, duke shkaktuar dëme më të thella dhe më të gjata të rritjes.

Rritja e fundit e rasteve në Hong Kong, pasi kishte pasur një lehtësim të përhapjes së virusit, duhet kuptuar se si përfundimi i masave të rrepta shumë shpejt mund të ketë pasoja të rrezikshme. Megjithatë vende si Kina, të cilat morën idenë e bllokimit në ekstrem, kanë arritur të rrafshojnë kurbën.

'Ju nuk mund të hiqni dorë nga arma më e mirë që kemi, e cila është izolimi shoqëror, edhe jashtë dëshpërimit ekonomik, përveç nëse jeni të gatshëm të jeni përgjegjës për një mal të vdekjeve,' tha Arthur Caplan, një profesor i bioetikës në NYU Langone Qendër mjekësore. “Tridhjetë ditë ka më shumë kuptim se 15 ditë. A nuk mund të përpiqemi të vendosim në rend të parë jetën e njerëzve për të paktën një muaj? '

Gjatë katër ditëve të fundit, disa zyrtarë të Shtëpisë së Bardhë, përfshirë stafin që punojnë për zëvendës presidentin Mike Pence, i cili drejton ekipin special kundër koronavirusit, kanë shtruar disa pyetje se kur qeveria duhet të fillojë të lehtësojë kufizimet.

Ndër opsionet që po diskutohen janë aplikimi i kufizimeve në aktivitetin ekonomik për të efektuar grupmoshat e ndryshme varësisht se në cilat vende ata jetojnë, si dhe parandalimin e grumbullimit të njerëzve për cilëndo arsye, tha një zyrtar i cili theksoi se diskutimet ishin paraprake.

Shumica e zyrtarëve shëndetësorë brenda administratës kanë kundërshtuar idenë e kufizimit, përfshirë këtu edhe Dr. Anthony S. Fauci, i cili është ekspert i sëmundjeve infektive dhe gjithashtu anëtar i grupit special kundër Koronavirusit. Dr. Anthony, ka thënë në intervista se ai beson se do të kalojnë 'të paktën' edhe disa javë deri sa njerëzit të fillojnë të jetojnë në normalitetin e mëparshëm.

Dr. Deborah L. Birx, koordinatore për përgjigjen e koronavirusit të Shtëpisë së Bardhë, tha që Shtetet e Bashkuara kanë mësuar nga vende të tjera si Kina dhe Koreja e Jugut, të cilat ishin në gjendje të kontrollonin përhapjen e virusit përmes aplikimit të masave të rrepta dhe testimeve të shpeshta.

Këto ishin kthesa tetë deri në 10 javë,' tha ajo të hënën, duke shtuar se 'çdo shtet dhe çdo pikë e nxehtë në Shtetet e Bashkuara do të jetë kurba e vet, sepse farat hynë në periudha të ndryshme.'

Dr. Birx shtoi se masat e ndërmarura 'duhet të jenë shumë e specifike gjeografikisht dhe për grupmoshat e ndryshme, në mënyrë që të kuptohet me të vërtetë se cilët individë janë më të ekspozuar ndaj rrezikut, në këtë mënyrë të hartohet një plan i detajizuar për mbrojtjen e grupeve të rrezikuara'.

Këshilltarët e tjerë, përfshirë anëtarët e kabinetit ekonomik të presidentit Trump, kanë thënë në mënyrë të përsëritur muajt e fundit se virusi nuk paraqet në një kërcënim të serioz për jetën ose ekonominë e amerikanëve, duke e krahasuar atë me një sezon të zakonshëm gripi. Disa këshilltarë besojnë se Shtëpia e Bardhë u ka reaguar kritikave ndaj heshtjes së presidentit Trump për t'u marrë me pandeminë në zhvillim, duke i dhënë ekspertëve shëndetësorë një ndikim shumë të madh në bërjen e politikave.

Të hënën, zoti Trump reagoi ndaj këtyre shqetësimeve, duke e barazuar rrezikun nga koronavirusi me aksidentet automobilistike, apo rastet e gripit sezonal.

'Kemi një sezon shumë aktiv të gripit. Duket sikur numri i vdekjeve po shkon në 50,000 ose më shumë', tha ai, duke shtuar:' Kjo është shumë. Por shikoni aksidentet automobilistike, të cilët shkaktojnë numër shumë më të madh të vdekjeve se çdo numër për të cilin po flasim. Kjo nuk do të thotë se ne do t’u themi të gjithëve të mos ngasin më makina. Prandaj ne duhet të jemi të kujdseshëm në vendimarrjen tonë. '

Z. Trump ka parë se si një ekspansion rekord ekonomik dhe lulëzim i tregut të aksioneve që shërbeu si bazë e fushatës së tij të rizgjedhjes ka avulluar brenda disa javësh. Presidenti u përfshi me diskutimin e të dielës në mbrëmje, pasi shikoi raportet televizive dhe dëgjoi nga zyrtarë të ndryshëm të biznesit dhe këshilltarët e jashtëm, të cilët po bënin thirrje për t'i dhënë fund mbylljes, dhe izolimit.

Casey Mulligan, një profesor i Universitetit të Chikagos që shërbeu si kryekonomist për Këshillin e Këshilltarëve Ekonomikë të ztr.Trump, tha të hënën se përpjekjet për të mbyllur aktivitetin ekonomik për të ngadalësuar përhapjen e virusit do të ishin më të dëmshme sesa të mos merrnin masa fare. Ai sugjeroi një vendim të mesëm, vendim i cili duhet të peshojë kostot dhe përfitimet e izolimit dhe mbylljes së aktivitetit ekonomik.

'’Është e ngjajshme si, kur zbuloni se seksi mund të jetë i rrezikshëm, por nuk mund të dilni dhe të thoni, nuk duhet të ketë më seks,' tha Z. Mulligan. 'Ju duhet t'u jepni njerëzve udhëzime se si të bëjnë seks më pak të rrezikshëm.'

Shumë ekonomistë të tjerë thonë se kufizimet në aktivitetet ekonomike aktuale do ndihmojnë ekonominë në planin afatgjatë, pasi izolimi do rezultojë me zbritjen e nivelit të infeksionit, duke hapur kësisoj tregun sapo që infeksioni të jetë nën kontrollë.

'Ideja se ekziston një ndikim negativ mes shëndetësisë dhe ekonomisë tani ka gjasa të keqkuptohet,' tha Jason Furman nga Universiteti i Harvardit, një ish-kryetar i Këshillit të Këshilltarëve Ekonomikë nën Presidentin Barack Obama. 'Ajo që po dëmton ekonominë tonë është një virus. Të gjithë ata që janë duke u përpjekur për të ndaluar atë virus po punojnë për të kufizuar dëmin që i bën ekonomisë sonë dhe të ndihmojë rikthimin tonë eventual. Zgjidhja mund të jetë duke ndërmarrë hapat ekstreme tani apo t’i ndërmarrim hapa shumë më ekstreme më vonë, një gjë është e sigurt se këto hapa duhen ndërmarrë. '

Z. Furman dhe ekonomistë të tjerë kanë shtyrë zotin Trump dhe Kongresin të lehtësojnë humbjen ekonomike duke ofruar triliona dollarë në ndihmë të qeverisë për punëtorët dhe bizneset e prekura. Ndërsa ligjvënësit u përpoqën të negocionin një marrëveshje mbi një projekt-ligj të hënën, një grup me ndikim për lobimin e biznesit, Dhoma e Tregtisë e Sh.B.A-së, tha që mbështeti kufizimet në ekonomi për të ngadalësuar virusin.

'Mendimi ynë është, kur bëhet fjalë se si ju përballeni me virusin, ju bëni gjithçka që profesionistët e shëndetit publik thonë se duhet bërë për tu përballur me virusin,' tha Neil Bradley, nënkryetari ekzekutiv i dhomës dhe zyrtari kryesor i politikës.


Sugjerimi i presidentit që përgjigja mund të jetë një reagim i tepërt në dyshime të bëra tashmë nga disa amerikanë që vuajnë pasojat ekonomike. Në mesin e vetë-karantinuarve, disa kanë vënë në dyshim qëllimin e izolimit të tyre nëse virusi tashmë qarkullon gjerësisht. Studentët e dërguar në shtëpi nga kolegji kanë pyetur veten nëse kanë më shumë të ngjarë të infektojnë të moshuarit me rrezik më të lartë në shtëpi.

Dan Patrick, guvernatori i Teksasit, tha të hënën në Fox News se ai ishte në 'pishinë me rrezik të lartë', por do të ishte i gatshëm të rrezikonte jetën e tij për të ruajtur vendin për fëmijët dhe nipërit e tij.

'Ne do të jemi në një kolaps total, recesion, depresion, kolaps në shoqërinë tonë,' tha z. Patrick, i cili mbush 70 vjeç javën e ardhshme. 'Nëse kjo vazhdon disa muaj të tjerë, nuk do të ketë punë për t'u rikthyer për shumë njerëz.'

Por zyrtarët e shëndetit publik theksojnë se do të ketë pasoja nëse u jipet fund masave shpejt. Në një twitt të hënën në mëngjes, Thomas P. Bossert, ish këshilltari për sigurinë në vend, i cili me javë të tëra është shprehur i zëshëm për nevojën që qeveria amerikane ka të marrë masa më të rrepta, tha: 'Mjerisht, numrat që sugjerojnë që SHBA janë gati të marrin. kryesia në rastet e #koronavirusit. Eshtë e arsyeshme të planifikoni që SH.B.A. të kryesojë listën e vendeve me shumicën e rasteve përafërsisht 1 javë. Kjo NUK e bën të pavlefshme ndërhyrjen sociale. Kjo e bën të domosdoshme! ”

Interesi i zotit Trump për të lehtësuar potencialisht disa prej kufizimeve u përplas me reagim nga një prej aleatëve të tij të ngushtë, senatori Lindsey Graham, republikan i Karolinës së Jugut, i cili vetë u karantinua pas një ekspozimi të mundshëm. 'Vendimi më i mirë i Presidentit Trump ishte ndalimi i udhëtimit nga Kina në fillim,' z. 'Shpresoj se nuk do ta zvogëlojmë atë vendim duke sugjeruar të mbështesim politikat agresive të përmbajtjes brenda Shteteve të Bashkuara.'

Zyrtarët shëndetësorë mbeten kryesisht të bashkuar në mbrojtje të mbajtjes së kufizimeve.

'Ekziston një mënyrë për të menduar se si dhe kur të fillojmë rihapjen e ekonomisë dhe shoqërisë sonë, dhe është e rëndësishme të marrësh këtë të drejtë,' tha Dr. Thomas R. Frieden, një ish drejtor i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Dr Tom Inglesby, drejtori i Qendrës për Sigurinë Shëndetësore në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, tregoi përvojën e vendeve si Italia, të cilat nuk krijuan masa agresive për të ndaluar përhapjen e virusit dhe panë ritmet e infeksionit dhe vdekjet rriten si rezultat.

Shtetet e Bashkuara do të kenë nevojë për 'disa javë' për të parë efekte pozitive nga masat e saj, tha Dr Inglesby, dhe braktisja e tyre do të nënkuptojë 'pacientët do të sëmuren në një numër të jashtëzakonshëm në të gjithë vendin, shumë përtej asaj që sistemi i kujdesit shëndetësor të SHBA-ve mund të përballojë '.

Përktheu dhe përshtati: LITERAL MEDIA

LITERAL.MEDIA

Lajmet e fundit

Të rekomanduara

Ekonomi
Hulumtime
Opinione
Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001