Kosova shkëmben studentë përmes Erasmus-it, mundësi e mirë për studim jashtë vendit

Erasmus + është program i Bashkimit Evropian që si qëllim ka modernizimin e sistemeve arsimore dhe përshtatjen e tyre me nevojat e tregut të punës dhe të një bote dinamike, shkruan Literal Media. Kosova është pjesëmarrëse e këtij programi dhe studentë të shumtë kanë përfituar bursa studimi një semestrale jashtë vendit. Programi ka një zarf tregues të përgjithshëm financiar prej 14.774 miliardë euro për shtatë vjet (2014-2020) nën Kreun 1 të Buxhetit të BE-së. Buxheti vjetor miratohet nga Autoriteti Buxhetor, shkruan Literal Media. Erasmus +, në Kosovë ka dy zyre, një në Prishtinë dhe tjetrën në Mitrovicë të cilat merren me përzgjedhjen e studentëve fitues të bursave. Literal Media ka kontaktuar me tri studente të cilat kanë pasur fatin të jenë në mesin e përfituesve të këtij programi. Besjana Zeqaj, ish- studente e Universumit, ka treguar për Literal Media eksperiencën e saj të cilën e konsideron të paharruar. 'Unë kam qenë përfituese e bursës Erasmus në Middle East Technical University (METU) në Turqi. Kam studiuar në METU për 1 semestër gjatë vitit 2017. Erasmus mbetet një prej eksperiencave më të veçanta për mua', tha Zeqaj. Ajo shtoi se paga mujore prej 800 eurove ka qenë më se e mjaftueshme për nevojat e saj. 'Mua më kanë mjaftuar 800 euro. Turqia nuk është shumë vend i shtrenjtë, me ato të holla ne përveç jetesës kemi pasë mundësinë të shëtisim vende të shumta turistike të Turkisë', u shpreh Zeqaj për Literal Media. Dredhëza Selimaj, tani studente e programit master në Universitetin Szent Istvan në Hungari, gjatë kohës që studioi në Universitetin e Prishtinës, Teknologji Ushqimore dhe Bioteknologji kishte fituar bursën Erasmus për një semestër në Turqi. 'Kam fituar bursën për studim gjatë një semestri në Middle East Technical University në Ankara. M'ka pëlqy shumë se ka qenë fakultet shumë i mirë me kushte shumë të mira dhe me profesora shumë të përgatitur profesionalisht. Gjatë qëndrimit tim aty pos tjerash, e kam praktiku gjuhën angleze dhe kam njohur njerëz të kulturave të ndryshme, gjë që më ka rritur edhe mua personalisht', u shpreh Selimaj. Studentëve që largohen nga universitetet kosovare, iu mundësohet që lëndët që i ligjërojnë përmes Erasmus-it dhe kreditë e fituara atje t'iu transferohen në Kosovë. 'Universiteti i Prishtinës na ka mundësuar që notat dhe lëndët që i kemi përfundu në Turqi të na transferohen këtu dhe jemi liruar nga provimet e atyre lëndëve', përfundoi Selimaj për Literal Media. Erëza Pireva, studente e programit master Integrime Evropiane dhe Administratë Publike në Universitetin e Prishtinës, ka fituar bursën e Erasmus dhe momentalisht semestrin dimëror po e kalon në Universitetin e Salzburgut, drejtimi Kulturë dhe Shkencë Sociale. Erëza ka treguar për Literal Media eksperiencën e mrekullueshme që po e kalon atje. 'Unë do t’ia rekomandoja këtë program të gjithë studentëve sepse përveç eksperiencës së mrekullueshme, gjatë programit studentët kanë mundësinë të marrin leksione nga profesorë të njohur europian, në ambiente moderne me kushte mësimi të nivelit më të lartë dhe përvoja të reja mësimi nga metoda shumë të ndryshme nga ato që jemi mësuar në Kosovë', përfundoi Pireva për Literal Media. Shkruan: Bardha Kololli

Take Me Top
Aktualitete Hulumtime Ekonomi Sport Shëndetësi Teknologji Opinione Rozë Kulturë Dossier 1001